Eerste prijsdaling koopwoningen sinds april 2014

Bestaande koopwoningen waren gemiddeld bijna 1% goedkoper dan in februari 2022.
Prijsontwikkeling bestaande koopwoningen

In februari waren de prijzen van koopwoningen voor het eerst sinds april 2014 lager dan in dezelfde maand een jaar eerder. Bestaande koopwoningen waren bijna 1% goedkoper dan in februari 2022. Dit blijkt uit onderzoek naar de prijsontwikkeling van bestaande particuliere koopwoningen in Nederland van het CBS en het Kadaster.


Prijzen koopwoningen

De prijzen van bestaande koopwoningen bereikten in juni 2013 een dieptepunt. Vervolgens was er sprake van een stijgende trend, tot augustus 2022. Sindsdien is de prijsindex vrijwel onafgebroken gedaald. Vergeleken met het dal in juni 2013 waren de prijzen in februari ruim 90% hoger. De gemiddelde transactieprijs van een woning was in februari € 410 189.


Verkoop bestaande koopwoningen

Het Kadaster maakte bekend dat het in februari 11.858 woningtransacties registreerde. Dat is bijna 16% minder dan een jaar eerder.


Eerste prijsdaling koopwoningen sinds 2014

Wat doet de huizenmarkt?

In deze turbulente markt zijn voorspellingen lastig te maken. Toch wagen de economen van deze instanties zich hieraan. Dit zijn hun belangrijkste verwachtingen met betrekking tot de huizenmarkt:


Deze berichten zijn misschien ook interessant voor u

 • Wat doet de huizenmarkt en de hypotheekrente?
  In deze turbulente markt zijn voorspellingen lastig te maken. Toch wagen deze economen zich hieraan. Dit zijn hun belangrijkste verwachtingen.
 • besparen hypotheek
  Kunt u besparen op uw hypotheek?
  De hypotheekrente is gestegen, maar huizen zijn nog steeds behoorlijk meer waard dan een paar jaar geleden. Een besparing op de maandlasten is hierdoor toch vaker mogelijk dan wordt gedacht.
 • Huis en hypotheek: wat verandert er voor u?
  Regelingen om uw woning te verduurzamen, schenken voor een eigen woning wordt (veel) minder aantrekkelijk. Wat verandert er voor u? Een helder overzicht van de belangrijkste wijzigingen met betrekking tot uw (toekomstige) huis en hypotheek.
 • Belastingvrij schenken voor eigen woning
  Geld schenken aan uw kind of kleinkind voor een koopwoning? In 2023 mag iedereen tussen 18 en 40 jaar eenmalig belastingvrij een schenking van maximaal € 28.947 ontvangen.